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No Question Answer 

1 

Formulation from Article 21.3 a): “... 
general expertise described in Article 7”.  
Should any IT project (consulting, services, 
supply) funded by EC (or similar) over 
1.5M EUR within given timeframe be 
considered as a valid reference or just the 
ones in Judiciary? 

Only services and consulting since we are 
requesting as a principal activity software 
development.  

2 

Formulation from Article 21.3 a): “... within 
the three year period prior to the closing 
date of submission of the application;”.  

Does it mean that the reference project's 
end date shouldn't be older then 3 years 
prior to the to the closing date of 
submission of the application or both 
reference project 's start and end dates 
should be within those 3 years? 

 
It is foreseen that the candidate has worked 
successfully on at least two projects within the 
three year period prior to the closing date of 
submission of the application. That means that 
those projects should be successfully 
completed in quoted three year period doesn’t 
matter when they were started. 

3 

Formulation from Article 21.3 a): "The 
candidate must provide a signed 
attachment of the leading partner of the 
named project as evidence hereto”.  

Can you, please elaborate the definition 
of the “leading partner”? Is it a client or 
financial organization that funded a 
project or implementation partner with the 
highest proportion of the work done? 

 
  “Leading Partner” is the company that used 
to be the leader of the Consortium of the 
named project. 
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4 

Formulation from Article 21.3 a): "An 
economic operator may, where appropriate 
and for a particular contract, rely on the 
capacities of other entities, regardless of 
the legal nature of the links which it has 
with them". 

Since we are an international firm, does it 
mean that we can use references of our 
sister companies without having to form a 
consortium? 

An economic operator may, where appropriate 
and for a particular contract, rely on the 
capacities of other entities, regardless of the 
legal nature of the links which it has with them. 
 
It must in that case prove to the Contracting 
Authority that it will have at its disposal the 
resources necessary for performance of the 
contract, for example by producing an 
undertaking on the part of those entities to 
place those resources at its disposal. 
 
Such entities, for instance the parent company 
of the economic operator, must respect the 
same rules of eligibility and notably that of 
nationality, as the economic operator. 

5 

Article 15.  “Grounds for exclusion: As part 
of the application form, candidates must 
submit a signed declaration, included in the 
standard application form, to the effect that 
they are not in any of the exclusion 
situations listed in Section 2.3.3 of the 
'Practical Guide to contract procedures for 
EC external actions'...”. 
 
However, in the application form we could 
not find any form of declaration mentioned 
above. Is there a separate declaration-
document on website or... ? 

Format of the Declaration is given on the page 
6 of the Application Form.  
 
 

6 

Article 11.  “Eligibility: Participation is open 
to all legal persons (participating either 
individually or in a grouping (consortium) of 
candidates) which are established in a 
Member State of the European Union or in 
a country or territory of the regions covered 
and/or authorised by the specific 
instruments applicable to the programme 
under which the contract is financed (see 
also item 30 below). Participation is also 
open to international organisations. The 
participation of natural persons is governed 
by the specific instruments applicable to 
the programme under which the contract is 
financed.”, 
 
and also article 21.  “Selection criteria:  The 
following selection criteria will be applied to 
candidates. In the case of applications 
submitted by a consortium, these selection 
criteria will be applied to the consortium as 
a whole:  
1) Economic and financial capacity of 
candidate (based on item 3 of the 
application form). If the applicant is a public 
body, equivalent information should be 
provided.  
(a) The average annual turnover of the 
candidates must be at least 5 000 000 EUR 
for the last 3 years, 2006, 2007 and 2008.  

An economic operator may, where appropriate 
and for a particular contract, rely on the 
capacities of other entities, regardless of the 
legal nature of the links which it has with them. 
 
It must in that case prove to the Contracting 
Authority that it will have at its disposal the 
resources necessary for performance of the 
contract, for example by producing an 
undertaking on the part of those entities to 
place those resources at its disposal. 
 
Such entities, for instance the parent company 
of the economic operator, must respect the 
same rules of eligibility and notably that of 
nationality, as the economic operator. 
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2) Professional capacity of candidate 
(based on items 4 and 5 of the application 
form):  
(a) at least 20 permanent staff currently 
work for the candidate in fields related to 
this contract.  
3) Technical capacity of candidate (based 
on items 5 and 6 of the application form):  
(a) the candidate has worked successfully 
on at least 2 EC- and/or internationally-
funded projects in the required fields of 
general expertise described in Article 7 
(with a candidate's proportion that is not 
less than 1 500 000 EUR for at least 1 
project) within the 3-year period prior to the 
closing date of submission of the 
application; 
However, in the Standard Application Form 
(b3_applform_en.doc), Article 6 
“EXPERIENCE  Please complete a table 
using the format below to summarise the 
major relevant projects related to this 
contract carried out in the course of the 
past 3 years[i] by the legal entity or entities 
making this application...”  
 
Being a local company (a local legal entity) 
under the laws of republic of Serbia, but at 
the same time a part of the international 
company with the legal entities in the most 
countries of the world, we need a 
clarification if the eligible reference projects 
are only those carried out by local company 
or Article 11 is applicable and projects 
references from other parts of our 
international company are applicable as 
well. Do we need any additional documents 
to be attached to the Standard Application 
Form in that case? 

7 

Under point 11 of the Service Procurement 
Notice and Point 2.3. of the Practical Guide 
to Contract Procedures for EC external 
actions (PRAG), paragraph f) it is stated 
that "an international organization"  is 
eligible for the procurement.  Our company 
is an international organization with 
headquarters in the United States. We 
have a proven track record supported 
Judicial Restructuring projects around the 
world including the Balkans. 
 
Could you please clarify "international 
organization" i.e. will a US-based company 
be eligible for this procurement? 

Eligibility rules applicable to IPA projects are: 
 
- All natural persons who are nationals of 
and legal persons who are established in a 
Member State: 
Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, 
Cyprus, Denmark, Estonia, Finland, France, 
Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, 
Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, 
Netherlands, Poland, Portugal, Romania, 
Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, United 
Kingdom. 

 
- All natural persons who are nationals of 

and legal persons who are established 
in a country that is a beneficiary of this 
Regulation:  

Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, 
The former Yugoslav Republic of 
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Macedonia, Montenegro, Serbia 
(including Kosovo), Turkey.  
 

- All natural persons who are nationals of 
and legal persons who are established 
in a country that is a beneficiary of the 
European Neighborhood and 
Partnership Instrument: 

Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egypt, 
Georgia, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, 
Moldova, Morocco, Palestinian Authority 
of the West Bank and Gaza Strip, 
Russian Federation, Syria, Tunisia, 
Ukraine. 
 

- All natural persons who are nationals of 
and legal persons who are established 
in a country that is a member of the 
European Economic Area: 

Iceland, Lichtenstein, Norway  
 

- All natural persons who are nationals of 
and legal persons who are established 
in any country where reciprocal 
access to their external assistance has 
been established 

 
- International organisations:  
(a) international public-sector organisations 
set up by intergovernmental agreements, and 
specialised agencies set up by such 
organisations; 
(b) the International Committee of the Red 
Cross (ICRC);  
(c) the International Federation of National 
Red Cross and Red Crescent Societies; 
(d) the European Investment Bank and the 
European Investment Fund 
 

8 

In connection with article 7 
We would like to offer a package software 
solution which would be customized to the 
requirements. In package software 
functional specifications and functionalities 
are very important, but data models are 
usually unimportant or hidden. 
Please clarify is for such type of software 
enough to present functional part of the 
solution and not to explicitly present data 
model, because it is integral part of the 
package solution? 
Data model of the solution which we tend 
to propose has more than 10.000 data 
objects and per our best practice it is not 
practical to be presented. 

The conceptual and the logical data model 
should be presented together with functional 
specifications. Presentation of the actual 
implementation of the logical data model was 
intended for custom made systems. Even if 
the system is not custom made, presentation 
of at least the part of the physical data model 
representing storage space for production 
data should be considered. However, in case 
the physical data model is omitted, the 
Consultant will have to provide tools for 
exporting of data from the system into an 
external data repository with the physical data 
model corresponding to the presented logical 
data model. 

9 In connection with article 21-2 
We have sufficient number of permanent 

The number of staff is related to software 
development. 
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staff with knowledge of implementing our 
intended solution in different industries.  Is 
special requirement experience in Ministry 
of Justice and related institutions (e.g. 
courts...)? 

 
 
 

10 

In connection with article 21-3 
Please clarify the definition of General 
Expertise described in article 7 (IT in 
general, Justice or Serbian Justice).  
 
Example: 
We considered “required fields of general 
expertise” in all phases of implementation 
project according in explanation in Article 7, 
but in the Article 7 it is also mentioned 
Serbian Judiciary. Is it “Serbian Judiciary” 
mandatory requirement for each reference?

Judiciary is mandatory. 

11 

Article 3 a) of the notice says: "The 
candidate must provide a signed 
attachment of the leading partner of the 
named project as evidence hereto". If the 
applicant in a certain reference was the 
leader of the consortium implementing the 
project, do you need this declaration? 

No. 

12 

Article 3 a) of the notice says: "The 
candidate must provide a signed 
attachment of the leading partner of the 
named project as evidence hereto". If the 
applicant in a certain reference 
implemented the mentioned project in 
100% proportion, do you need this 
declaration? 

No, if the applicant was the leading partner of 
the named project. 

 

                                                 

 


