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No Question Answer 

1 

If some global Company has its own 
100 % owned Company in Serbia, and 
if that local Company in Serbia wants 
to participate in this service 
procurement, and if that local 
Company wants to represent some 
qualification references of Mother 
Company (100 % owner) or some 
references of some other 100 % 
owned Company in some other 
country from the same owner like 
Company in Serbia, is it possible that 
local Company from Serbia apply 
alone for procurement and represent 
some qualification references from 
100 % Owner Company and other 100 
% owned Companies of the same 
owner, or it is necessary that local 
Company from Serbia makes 
Consortium with all Companies 
connected like this in order to 
represent the references? 

According to Point 21 (Selection criteria) 
of the Service procurement notice for the 
project in subject: 

“ An economic operator may, where 
appropriate and for a particular contract, 
rely on the capacities of other entities, 
regardless of the legal nature of the links 
which it has with them. It must in that 
case prove to the Contracting Authority 
that it will have at its disposal the 
resources necessary for performance of 
the contract, for example by producing 
an undertaking on the part of those 
entities to place those resources at its 
disposal. Such entities, for instance the 
parent company of the economic 
operator, must respect the same rules of 
eligibility and notably that of nationality, 
as the economic operator.” 

2 
In description of selection criteria 
3(a) is written that is needed that 
Candidate has worked 
successfully on at least 2 EC- 

1. The technical capacity requirement 
published in the service Procurement 
Notice for the above-mentioned 
project under Section 21 Selection 
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and/or internationally-funded 
projects in the required fields of 
general expertise described in 
Article 7. 

1. Is it acceptable that Candidate 
has signed a contract for this 
kind of project and the project 
is in execution now, or it is 
necessary that project is 
finished?  

2. Is the project that is financed 
from the Government of some 
EU member accepted like EC- 
and/or internationally-funded 
project? If it is not, what kind of 
organizations exactly can 
be financial authorities of this 
kind of projects? Are the 
projects that are financed from 
funds: World Bank, EBRD, 
EAR, IPA, PHARE 
acceptable? Is the project 
financed from some loan given 
from some credit authority and 
guarantied from the 
Government of some EU 
member accepted?  

 

Criteria, Point 3(a), having used the 
term 'successfully' clearly indicated 
that only completed projects shall be 
considered as relevant.  

Consequently, ongoing projects shall 
not be considered as acceptable 
regarding technical capacity criterion 
3(a).  

  

2.  Only projects funded by the  EC 
Budget and international financial 
organizations are eligible. 

 


