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No Question Answer 

1. 

Should the supporting documents such 
as  

1.    Copy of a municipal strategic 
document  

2. Decision on adopting of the 
submitted strategic document by 
the relevant body  

3. Article in the Law / Statute 
confirming that the body which 
adopted the strategic document 
is responsible for adoption of 
such documents  

be translated into English language or 
we can provide those documents in 
Serbian? 
 

Where the documents are not in one of 
the official languages of the European 
Union or in the language of the country 
where the action is implemented, a 
translation into English or the relevant 
parts of these documents, proving the 
applicant’s eligibility, must be attached 
and will prevail for the purpose of 
analyzing the application. 
 
Therefore, since Serbia is the country 
where the action is implemented it is not 
obligatory to translate supporting 
documents into English language. 

2. 
Is it possible to register newly-founded 
organizations in PADOR (if the 
organization has recently formed, in our 
case - November 2009.) without prior 

Official information from PADOR manual: 
 
Depending on your "Reason" for 
registering in PADOR (field you fill in on 
the Administrative data screen), some 
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submitting of the financial reports? 

 

screens are mandatory and others are 
not.  
 
In case of your reason of registering in 
PADOR is for being an "Applicant to Call 
for Proposal", you will compulsorily have 
to provide the information requested on 
the screens "Financial Health" and 
"Financing Sources" to access to the 
SUBMIT step. 
 
 If you apply as a "partner to a call for 
proposals" or in order to make your 
organization known by the EC, you will not 
be obliged to provide financial information 
through PADOR. 
 
For any further requests regarding the 
PADOR registration please refer to the 
PADOR help desk. 
 

3. 

Is it possible to finance from the project 
activity such as development of socio-
economic feasibility study for 
restructuring of public-utility 
enterprises? 
 

 

In the interest of equal treatment of 
applicants, the Contracting Authority 
cannot give a prior opinion on the 
eligibility of an applicant, a partner, an 
action or specific activities. 

Please read Section 2.1.3. Eligible 
actions, Guidelines for Grant Applicants: 
actions for which an application may be 
made carefully. 

4. 

Can the interviewers and staff providing 
technical services be paid through the 
project budget or is there another 
possibility to cover these costs? 

 

 
Engagement of interviewers and experts 
(providing technical services) are eligible 
expenditures and can be paid from the 
project budget.  
 
These costs should be included either 
under the budget heading 1, Human 
resources or under the budget heading 5, 
Other costs, services, pending on the 
planned type of engagement.  

 

5. 
How is the "rule of origin" applied in 
cases such as purchase of furniture 
and construction works – adaptation of 
premises? 

All tenderers are obliged to provide the 
certificate of origin for any goods that are 
to be purchased from the EU grant.  

The certificate of origin must be made out 
by the competent authorities of the 
country of origin of the supplies and must 
comply with the rules laid down by the 
relevant Community legislation. 
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This means that all goods must to have 
EU origin or the origin of the country 
covered by the IPA funds. 
 

6. 

Are the following expenditures  related 
to the introduction of the ISO (QMS) 
standardisation eligible: 

• ISO certification  

• if the municipality has 
introduced and implemented 
QMS standard, is the 
certification eligible cost  

Can introduction and implementation of 
the QMS standards and certification be 
treated as one process?  

Costs of introduction, implementation and 
/ or certification related to ISO / QMS 
standards are in principle eligible 
expenditures.  

Presentation of these expenditures in the 
budget proposal depends on the specific 
situation in your municipality and how 
project activities will be composed.   

7. 

 
Do we need to state in the part VI. 
'Declaration by the applicant', that we 
have applied for this program in the 
previous call?  
 
 

 
The answer is Yes, if you are submitting 
the proposal in the same field as in the 
previous call. 
 
The answer is No, if you are submitting 
the proposal in other field than in the 
previous call. 
 

8. 

Does the lead applicant have to be the 
one that is requesting technical 
assistance / expert support or can it be 
the one providing assistance / support 
to its partners? 

The lead applicant should request 
technical assistance / expert support for 
own employees / departments.  

This request can also include (i) request 
for the technical assistance for partner 
organizations / institutions, (ii) request for 
provision of technical assistance by 
partner organizations/ institutions or (iii) 
combination of (i) and (ii). For example, 
there can be two (or more) partners, one 
(or more) providing technical assistance 
and one (or more) receiving technical 
assistance (alongside the lead applicant). 

9. 

Does the lead applicant, LSGs from 
Serbia, needs to open project specific 
account and submit relevant information 
(FIF) prior to submitting project or the 
project specific account is opened once 
project is provisionally selected for 
financing?  
  

You will need to open a project specific 
account once your project is provisionally 
accepted for financing.  

Lead applicants will receive a letter from 
the Delegation of the European Union to 
the Republic of Serbia on provisional 
acceptance of the projects. With this 
letter, you can open a foreign currency 
account with the National Bank of Serbia 
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(NBS).  

10. 

Should both applicant and partner 
submit FIF (Financial Identification 
Form) and LEF (Legal Entity Form) or 
only the applicant?  

 

Only the lead applicant has to submit FIF 
and LEF forms.  

11. 

Can the lead applicant be Rakovica 
Youth Office and the partner on the 
project municipality of Rakovica? 

 

No, only local authorities - municipality, 
town / city or city municipality in the 
Republic of Serbia are eligible as lead 
applicants.   

12. 

Municipality of Rakovica does not have 
strategy of local economic 
development. Is this document 
necessary for submitting project? 

 

Proposed actions have to be identified as 
priorities in an adopted municipal strategic 
document (sustainable development 
strategy, sector strategy, action plan, etc.), 
adopted by the relevant municipal body 
(Assembly or other body prescribed by the 
Law or the Statute).  

Accordingly, project submitted by the 
municipality of Rakovica has to be 
identified as a priority in an adopted 
strategic document - strategy of local 
economic development or another 
municipal strategic document.  

Please note that this municipal strategic 
document has to be adopted before the 
deadline for submission of project 
proposals 

 

 


