Početna > Projektne aktivnosti > Projektne aktivnosti > Osnivačka skupština Vojvodina Metal Klastera

Osnivačka skupština Vojvodina Metal Klastera

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i Potpredsednik Vlade Vojvodine Tomislav Stantić ocenili su, na osnivačkoj Skupštini Vojvodina Metal Klastera (VMC) u Temerinu, da ovaj klaster predstavlja šansu za dalji razvoj i prodor na insotrana tržišta, ali i šansu za razvoj tehnoloških inovacija.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je ovom prilikom da je jedan od bitnih izazova postizanje konkurentnosti i to putem obuke, ali i novih tehnologija.

„Evropska unija je spremna da pomogne srpskoj privredi, ali je važno privući strane invenstitore i podstaći lokalne privrednike“, poručio je Dežer u Temerinu.

Stantić je rekao da je ustanovljena činjenica da kompanije koje su aktivne u jakim klasterima i regionima sa jakim klasterima imaju bolje rezultate, ali što je još bitnije je da klasteri predstavljaju plodno tlo za inovacije i unapređenje konkuretne prednosti kompanija.

„Pokrajinska Vlada je prepoznala Klastere kao način rešavanja ovh gorućih problema u metalskom sektoru Vojvodine i Srbije i u narednom periodu pružiće punu podršku njihovom razvoju i unapređenju“, rekao je Stantić.

Vojvodina metal Cluster (VMC) okuplja preduzeća metalske grane iz AP Vojvodine, koja se udružuju radi povećanja konkurentnosti na tržištu. Projekat „Vojvodina Metal Cluster“ finansira EU iz programa RDEPR 2 ( Regionalno društveno-ekonomski program razvoja 2).

Projekat Vojvodina metal klaster vredan je preko 860.000 evra, finansiran je sredstvima Evropske unije, a trenutno ima 75 članova, koji mogu da računaju na zajedničke nastupe na stranom tržištu, savremen i inovativan pristup istraživanju i razvoju, ali i lakši pristup raznim izvorima finansiranja.

Temerin

Video

  • HETIP